Basisondersteuningsbudget - BOB of zorgbudget

Wat is het?

Het Basisondersteuningsbudget of zorgbudget is een vast niet belastbaar bedrag van 300 euro per maand dat uitbetaald wordt door de zorgkassen. Het budget is bedoeld om er zorg en ondersteuning mee te betalen. Maar hoe je een basisondersteuningsbudget gebruikt, hoef je niet te verantwoorden. Je kan het geld dus spenderen zoals je wil.

Met het basisondersteuningsbudget kan je bijvoorbeeld dienstencheques kopen. Of je kan het gebruiken om je eigen bijdrage voor de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp van het VAPH te betalen, zoals poetshulp, huishoudhulp, ...

Je kan het basisondersteuningsbudget combineren met bepaalde tegemoetkomingen en diensten, maar er zijn evengoed combinaties die niet mogelijk zijn. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Voor wie?

Voor personen die aan elk van deze voorwaarden voldoen:

  • met een erkende handicap
  • met een vastgestelde ondersteuningsnood
  • die geen gebruik maken van niet-rechtstreeks toegankelijke VAPH-ondersteuning
  • aangesloten zijn bij een zorgkas

 

Hoe aanvragen?

Behoor je tot een van de bovenstaande groepen voor een basisondersteuningsbudget, dan zal je zorgkas contact met je opnemen zodra je in aanmerking komt voor een budget. Je hoeft zelf geen aanvraag te doen of contact op te nemen. De zorgkas zal je met een brief op de hoogte brengen en indien nodig bijkomende gegevens opvragen.

Behoor je niet tot een van deze groepen, dan kan je geen basisondersteuningsbudget krijgen of aanvragen.