Wie kan als bewindvoerder aangesteld worden? Kunnen we zelf een voorstel indienen?

De te beschermen persoon kan een voorkeur laten vastleggen. Doorgaans volgt de vrederechter deze keuze. Belanghebbende kunnen ook hun voorkeur in een verzoekschrift laten opnemen. De vrederechten kan, maar moet deze voorkeur niet volgen.

Bewindvoerder kan iemand zijn van de familie, een partner, een goede kennis, een vrijwilliger die ervaring heeft of een gepaste vorming heeft gevolgd, advocaat, financieel deskundige, notaris, accountant. De voorkeur gaat doorgaans naar een familiale bewindvoerder. De bewindvoering moet namelijk zoveel mogelijk op maat van de te beschermen persoon opgesteld worden en men neemt aan dat familieleden meer voeling hebben met hoe de te beschermen persoon zijn leven vorm wil geven.

Bij complexe vermogens kan het zijn dat de vrederechter de voorkeur geeft aan een professionele bewindvoerder. Een combinatie van een professionele bewindvoerder voor het beheer van de goederen en een familiale bewindvoerder voor het beheer van voor handelingen die raken aan de persoon behoort eveneens tot de mogelijkheid.

Vergeet niet

Een bestuurs- of personeelslid van een voorziening waar de te beschermen persoon verblijft, kan geen bewindvoerder zijn.