Wie kan helpen bij de keuze van een opleiding of toekomstig werk? Zijn er gespecialiseerde diensten die mensen met een arbeidhandicap in hun traject naar werk ondersteunen?

Internet

Het internet is een ideaal medium om je te informeren over beroepen:

  • Op VDAB.be kan je jouw ideale beroep ontdekken via beroepenfiches, beroepenfilms, VDAB-beroepsoriëntatie en beroepstesten.
  • Op een website van ACTIRIS kom je eveneens meer te weten over een beroep of activiteitensector.
  • Je kan een belangstellingsproef online invullen om je belangstelling voor opleidingen van het hoger onderwijs in kaart te brengen.

Loopbaanbegeleiding

Weet je niet waar je goed in bent? Kun je moeilijk omschrijven wat jij in je toekomstig werk belangrijk vindt? Ben je ontevreden over je job maar weet je niet welke mogelijkheden er voor je zijn? Wil je weten of je nog een extra opleiding kan volgen? Als je er zelf niet uitkomt dan kan je geholpen worden door een loopbaanbegeleider. Neem hiervoor contact op met je VDAB-consulent (Vlaanderen) of een consulent van ACTIRIS (Brussels Gewest).

Thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme

Thuisbegeleiding wordt vaak geassocieerd met ondersteuning aan ouders en hun kinderen, maar de thuisbegeleidingsdienst is er ook voor volwassenen (18-65 jaar) met autisme die bij hun ouders of zelfstandig wonen. Alle levensvragen kunnen aan bod komen, dus ook vragen die je hebt met betrekking tot studies, opleidingen en werk. 

Zelfstandig klinisch psycholoog of psychotherapeut

Lukt het je niet om zelf een goed beeld te vormen van wat je wilt? Een zelfstandig klinisch psycholoog of psychotherapeut kan je hierbij begeleiden. Voor alle duidelijkheid: de term psychotherapeut is in België niet beschermd, iedereen kan zich dus therapeut noemen. Vraag steeds welke opleiding(en) ze hebben genoten. Een klinisch psycholoog heeft een master ‘klinische psychologie’ behaald aan de universiteit. Soms hebben ze bijkomend een psychotherapeutische opleiding gevolgd. Sommige psychologen zijn gespecialiseerd in autisme en noemen zich soms auticoach. Een auticoach kan je ondersteunen in je traject naar werk, bij het solliciteren en soms ook op de werkvloer.

Gespecialiseerde diensten

Je kan met je vragen ook terecht bij een gespecialiseerde dienst voor personen met een arbeidshandicap. Men peilt er naar je mogelijkheden en verwachtingen. Op basis van je vaardigheden, interesses en wensen wordt er gezocht naar passende (bijkomende) opleidingen, tewerkstelling of andere haalbare activiteiten. Dit proces wordt veelal trajectbegeleiding of loopbaanbegeleiding genoemd. Hiervoor zijn er 3 gespecialiseerde diensten:

  • Gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en –begeleiding (GTB) als je begeleiding zoekt bij je zoektocht naar passend werk.
  • Gespecialiseerde opleiding, begeleiding en bemiddeling (GOB) als je op zoek bent naar een job op de gewone arbeidmarkt.
Vergeet niet

Wacht niet tot het einde van de schoolcarrière om samen met je kind na te denken over de toekomst.

Op het einde van het secundair onderwijs kan je contact opnemen met een medewerker van het CLB verbonden aan de school van je kind om zicht te krijgen op de mogelijkheden.

Elk jaar organiseren de CLB’s en het Agentschap voor Onderwijscommunicatie studie-informatiedagen (SID-in) in de 5 Vlaamse provincies. Tijdens deze beurs kunnen de laatstejaarsleerlingen van het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs kennis maken met studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs.

Ook vakbonden organiseren loopbaanbegeleiding of helpen je bij het vinden van een extra opleiding. Indien gewenst zullen ze je doorverwijzen naar een meer gespecialiseerde dienst.