Ik ben werkzoekende of zit in mijn wachttijd, welke opleidingen kan ik volgen om mijn kans op de arbeidsmarkt te vergroten?

Opleidingsdatabank

Je kan online de opleidingsdatabank van de VDAB raadplegen. Als je in Brussel woont kan je voor een opleiding bij de VDAB of partners van ACTIRIS terecht.

De VDAB organiseert honderden praktijkgerichte opleidingen. Wat je leert, kan je in je nieuwe job ook toepassen. Dus geen algemene vakken of overbodige theorie te verwerken. Opleidingen kunnen enkele dagen tot enkele weken duren. Er zijn veel verschillende soorten opleidingen, van basiscursussen tot gespecialiseerde opleidingen. Aan de meeste opleidingen zijn stages verbonden. Voor niet werkende werkzoekenden zijn de opleidingen kosteloos. Je kan ook opleidingen volgen als je al een job hebt. Dan moet je wel doorgaans betalen voor de opleiding.

IBO 

Een IBO is een individuele beroepsopleiding op de werkvloer. Je kan de opleiding volgen als je ingeschreven bent als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB. Als je een IBO succesvol afrondt dan is het bedrijf verplicht om je onmiddellijk een contract van onbepaalde duur te geven. De werkgever kan ook een contract van bepaalde duur aanbieden als dit met het aanwervingsbeleid van het bedrijf overeenstemt.

de werkgever ook een contract van bepaalde duur aanbieden als dit met het aanwervingsbeleid van het bedrijf overeenstemt. - See more at: http://www.participate-autisme.be/go/nl/de-omgeving-ondersteunen/de-praktische-gids/fiche.cfm?id=101&search=alpha&letter=I#sthash.0VZTGlxe.dpuf