Mijn kind kan niet gaan werken in het gewone arbeidscircuit, sociale of beschutte werkplaats. Waar kan mijn kind tijdens de dag terecht voor een zinvolle dagbesteding?

Dagondersteuning

Rechtstreeks toegankelijke hulp - RTH

Je kan per jaar maximum 91 dagen beroep doen op een RTH-aanbieder voor dagopvang. Zij zorgen voor een zinvolle dagbesteding zoals koken, creatieve activiteiten, op uitstap gaan, sport en beweging, belevingsactiviteiten zoals muziek, snoezelen, relaxatie. Je kan zowel volle als halve dagen naar een voorziening voor dagondersteuning.

Persoonvolgend Budget - PVB

Indien je meer nodig hebt dan 91 dagen per jaar dagonderteuning dan heb je een PVB nodig om zelf de ondersteuning op maat te betalen aan een voorziening die het aanbiedt. De begeleiding en permanantie gebeurt in groep

Begeleid werken

De begeleid werker staat onder begeleiding van een dagcentrum en werkt in een sociale voorziening, een culturele organisatie, bij een particulier of een in een bedrijf. Het aanbod van activiteiten is dus uitgebreider dan de mogelijkheden binnen een dagcentrum. Een vaste begeleider of jobcoach ondersteunt het hele proces van aanmelding, zoektocht tot het uiteindelijke werken. Doorgaans worden enkele uren of dagen per week gewerkt. Het begeleid werken laat toe dat een persoon met een handicap de eigen mogelijkheden en vaardigheden kan benutten en ontwikkelen. Er wordt dus gezocht naar deeltaken die de persoon goed kan en graag doet. Het werk is op vrijwillige basis en wordt dus niet betaald, wel krijg je een onkostenvergoeding.