Mijn kind is jonger dan 5 jaar. Zijn er al dingen die ik als ouder kan doen voor mijn kind?

De periode die op de diagnose volgt, kan een echte beproeving voor jou en jouw familie zijn. Mogelijke eerste stappen lees je in onze rubriek ‘Na de diagnose: de eerste stappen’.

De diagnose autisme wil niet zeggen dat je kind geen vooruitgang kan boeken. Op heel jonge leeftijd bezitten de hersenen een hoge mate van neuroplasticiteit, dit wil zeggen aanpassingsvermogen en reorganiseren van hersenen door nieuwe verbindingen te maken. Hoewel de neuroplasticiteit van onze hersenen tot op hoge leeftijd belangrijk blijft, kan de vooruitgang door stimulatie op heel jonge leeftijd aanzienlijk zijn en invloed hebben op de ontwikkeling op lange termijn. Als ouder kan je daarbij een belangrijke rol spelen. In ons tweede deel ‘Mijn kind helpen in zijn ontwikkeling’ worden strategieën beschreven en geïllustreerd om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Bekijk de vele video’s en de voorbeelden in de rubriek ‘Bij je thuis’.

Op de website van Kind en Gezin vind je heel veel informatie over de vroege ontwikkelingsfasen en hoe je de ontwikkeling van je kind kan stimuleren.