Hoe vind ik personen met dezelfde interesses als mijn kind?

Je kan samen met ouders, familieleden of kennissen van kinderen, adolescenten en volwassenen met autisme een sociaal netwerk ontwikkelen, zodat je kind in de nabije toekomst met vrienden of vrijwilligers op stap kan, of kan deelnemen aan de activiteiten van verenigingen.

Het uiteindelijke doel van netwerking is iemand vinden waarmee het klikt om samen in de vrije tijd dingen te ondernemen die beide graag doen. Het uiteindelijke resultaat zijn momenten waarbij de persoon met autisme zichzelf kan zijn en gelukkig is. Het gaat om twee (of meer) mensen met dezelfde interesses en hobby’s die elkaar vinden, die samen tijd doorbrengen met dingen die ze heel graag doen.

Je hoeft de zoektocht niet op je eentje te organiseren. Met een netwerkgroep kan je op zoek naar deze mensen. Je vertrekt vanuit de kwaliteiten en niet vanuit de beperking van de persoon met autisme. Samen met een netwerkgroep ga je na wat je kind te bieden heeft: welke zijn de interesses, de mogelijkheden, de talenten … Wat trekt mensen aan in je zoon of dochter? Met wie klikt het? Eens er een goed zicht is op wat en wie je zoekt voor je kind ga je samen met de groep op zoek naar bruggenbouwers. Dit zijn mensen die heel veel mensen kennen en die kunnen meedenken en helpen om mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen.

Je kan bij het hele proces door een medewerker van de Vlaamse Vereniging Autisme inhoudelijk en praktisch ondersteund worden. Je krijgt bijvoorbeeld ideeën aangereikt hoe je zelf actief op zoek kan gaan naar contacten.