Waar vind ik aangepast speelgoed?

Spelotheek

Alvorens aankopen te doen, kan je eerst het speelgoed ontlenen in een spelotheek om het uit te proberen.

Hoewel het aanbod verschilt, kan je er doorgaans volgende soorten speelgoed vinden:

  • Om de verstandelijke ontwikkeling te stimuleren: bouw- en constructiemateriaal, puzzels, lotto’s, taal- en denkspelen …
  • Om de lichamelijke ontwikkeling te stimuleren: bewegingsmateriaal, zintuiglijk materiaal, …
  • Om de sociale en emotionele ontwikkeling te stimuleren: gezelschapsspelen, creativiteits- en expressiemateriaal, fantasiemateriaal, …

In een spelotheek kan je terecht voor meer informatie over welk speelgoed aansluit bij de ontwikkelingsleeftijd, de educatieve aspecten van speelgoed, welk materiaal kan aansluiten bij de belevingswereld van je kind, de gebruiksmogelijkheden van speelgoed en andere vragen in verband met spel en speelgoed.

In sommige spelotheken is er een speel- en/of snoezelruimte. In een speelruimte kunnen de kinderen het spelmateriaal uitproberen. In een snoezelruimte wil men kinderen in een veilige en sfeervolle omgeving al spelend stimuleren en positief prikkelen. Men gebruikt hiervoor aangepaste muziek, lichteffecten, beweging en trillingen.

Een spelotheek richt zich ook soms specifiek op kinderen en volwassenen met een beperking, ontwikkelingsachterstand of langdurige ziekte.

Hoe vind je een spelotheek in jouw buurt?
Op de website van jouw gemeente vind je alle informatie over de plaatselijke spelotheek. Sommige spelotheken zijn lid van het Vlaams Overleg Spelotheken. (VOS) en je vindt deze per provincie op de website http://spelotheken.be/

ASStheek

In de ASStheek van de thuisbegeleidingsdienst van Tanderuis vind je een spelotheek, bibliotheek, mediatheek en snoezeltheek. Meer informatie, openingsuren, kostprijs: klik hier

Internet en speelgoedwinkels

Via internet kan je aangepast spelmateriaal aankopen. Er zijn heel wat gespecialiseerde webwinkels met speelgoed voor personen met een beperking te vinden in Nederland die materiaal verzenden naar België. Hou dan wel rekening met de verzendingskosten. Goed speelgoed vind je echter niet enkel in de gespecialiseerde (web)winkels, neem ook een kijkje in de gewone speelgoedzaak.

In een hulpmiddel vind je een overzicht met webwinkels met aangepast spelmateriaal voor personen met een beperking.

Zelf speelgoed maken

Ben je handig en creatief? Maak dan zelf speelgoed of maak aanpassingen aan bestaand speelgoed zodat jouw kind er plezier mee kan hebben en tegelijk vaardigheden kan leren. Bijvoorbeeld, is je kind te motiveren om een puzzel te maken met een afbeelding van een tijger, zijn specifieke interesse: zoek een afbeelding op het internet, print de afbeelding en verknip deze tot een puzzel.

Vergeet niet

Al spelend leren kinderen. Let erop dat je niet teveel uit handen neemt. Ondersteun je kind en geef het middelen om het zelf te kunnen doen.

Spelen moet vooral ook plezierig blijven. Je kind kan iets leren tijdens het spelen, maar je moet geen perfectie nastreven.

Speelgoed dat aangepast is voor kinderen met een handicap is niet altijd een must! Gewoon speelgoed is vaak ook goed om bepaalde vaardigheden aan te leren. Je kunt het zelf eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld het aantal stuks te verminderen.

Geef je kind niet teveel speelgoed tegelijk. Maak zelf een selectie en wissel af. Laat je kind wel geruime tijd met hetzelfde speelgoed spelen.